Skip to main content

De kleinzoon van het genie – Door copywriter Eindhoven

By 1 maart 2017Geen categorie, Nieuws
Gilles Holst

De toekomst werpt zijn schaduwen vooruit. Alleen wist ik dat toen nog niet. Ik was net zes jaar en ging naar de Tweede Philips Lagere School in de Apeldoornstraat in Eindhoven. Daar heb ik lezen en schrijven geleerd. En nog veel meer. Die tijd heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Vooral de leerlingen uit mijn klas waren opmerkelijk.

Professor
In die klas zat een bijzonder jongetje. Een jongetje dat veel wist en nog meer vragen stelde. Iedere vraag begon hij steevast met “Juffrouw, mijn opa is professor…”. De juffrouw mocht het jongetje wel. Zijn scherpzinnige vragen dreven haar niet tot wanhoop. Integendeel. Ze had er schik in.

Gilles Holst
Dat jongetje woonde op een steenworp van de school, in het Philips bos, en heette Paul Holst. Zijn opa was niemand minder dan Gilles Holst, iemand die in Eindhoven geen toelichting nodig heeft. Frits Philips was de buurman.

100 jaar uitvindingen
Iedereen die ook maar een beetje bekend is met Philips weet dat Gilles Holst de grondlegger is van het Philips Natuurkundig Laboratorium, kortweg het Natlab. Het is een fameus laboratorium met al even beroemde bezoekers. Zo waren Albert Einstein en Niels Bohr er te gast.

Ook Philips Medical Systems (tegenwoordig Philips Healthcare) is gebouwd op zijn fundamenten. Gilles Holst was een geniaal wetenschapper die anderen inspireerde om grenzen te verleggen. Daar zijn boeken over geschreven: Philips Research. 100 jaar uitvindingen die er toe doen.

Brainport
Maar dat wist ik pas jaren later. Heeft Gilles Holst geschiedenis geschreven? In mijn ogen was hij vooral een toekomstmaker. Deze toekomst wordt tot de dag van vandaag voortgezet en kende in 2011 een enorme impuls in Zuidoost-Brabant. In dat jaar is de Brainportregio uitgeroepen tot de slimste regio van de wereld. Een postuum eerbetoon aan de opa van Paul.

Innovatie
Brainport staat wereldwijd op de kaart en trekt van heinde en verre bedrijven, studenten, wetenschappers en investeerders. Leuk, want het is uitdagend om te schrijven over innovatie en bedrijven in de Brainportregio. De ondernemers zijn vindingrijk en gaan door waar anderen ophouden.

Klasgenoten
Met Paul Holst heb ik sinds de lagere school weer contact via Linkedin. Mooi, die verhalen over zijn geniale grootvader. De toekomst werpt zijn schaduwen vooruit, ook nu de Tweede Philips Lagere School niet meer bestaat en het concern zijn hoofdkantoor uit Eindhoven heeft teruggetrokken. Ook innovatie verdient mooie verhalen. Wordt vervolgd.

Hans Kik
Copywriter innovatie