Skip to main content

Ludieke campagne met braille – Puntgaaf Nederland bewust maken

By 4 januari 2017Geen categorie

Blinde mensen lopen in het dagelijkse leven tegen een spreekwoordelijke muur op. Veel informatie is voor hen ontoegankelijk waardoor zij niet volwaardig mee kunnen draaien in de samenleving. Om Nederland hiervan bewust te maken is Stichting Dedicon de campagne Puntgaaf gestart.

 

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Blinden zelf zullen niets van de campagne zien. De rest van Nederland daarentegen wél. Op een ludieke manier word je geconfronteerd met de ongemakken van een visuele beperking. Dit gaat als volgt. “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Maar wat zie jij eigenlijk als je braille onder je neus geduwd krijgt op een plaats waar je tekst verwacht?” Dan sta je even raar te kijken. Want nu zijn de rollen omgedraaid. Je maakt aan den lijve mee wat blinde medemensen iedere dag meemaken. Resultaat? Je bent meteen wakker en je hebt begrip, wat leidt tot bewustwording. Als kijker kom je overigens met de schrik vrij. De voorwerpen, gebouwen, bordjes en afbeeldingen zijn zo bekend dat je de tekst kunt raden waar nu braille staat.

 

Blinde mensen kunnen alles. Behalve zien

De campagne Puntgaaf is ontwikkeld in het gedachtengoed van Dedicon. In de samenleving kun je alleen meedoen als je toegang hebt tot informatie: beeld, geluid en tekst. Informatie is je paspoort naar de maatschappij. Dedicon wil blinde mensen gelijke kansen bieden. Toegang tot informatie staat daarbij centraal. Het gebrek aan toegang is de handicap, niet het blind-zijn op zich.

 

Bijdrage Hans Kik

Hans Kik heeft de naam bedacht voor de campagne en een conceptuele bijdrage geleverd. Ook heeft hij het persbericht verzorgd, voor facebook geschreven en ideeën voor films bedacht. Bart Vroom, Dedicon, is geestelijk vader van de campagne.